https://www.bloomingkids.nl/blog-systemisch-kijken-naar-kinderen-2/l122c1

     Terug naar overzicht

    Blog Systemisch kijken naar kinderen 2

    Blog Systemisch kijken naar kinderen 2

    Blooming Kids Studiedag

    Deze dag was een verdieping van de studiedag die we in mei hebben gehad: systemisch kijken naar kinderen. Toen lag de focus vooral op het kind, nu op onze innerlijke houding. Want hoe beter we die leren kennen, voelen en ervaren. Hoe beter en milder wij naar de ander kunnen kijken. Naar het kind, de ouder / verzorger, het team - en de omgang met collega’s. Natuurlijk strekt deze houding zich verder uit dan ons professionele leven.

    Om dit beter te begrijpen, begonnen we dag met een stuk theoretische kennis onder leiding van Sarah en Suzanna van Wu Wei Coaching op Jeugdzorgboerderij Wenums Veldzicht. Zo leerden we om een onderscheid te maken tussen wanneer je de ander helpt en wanneer je eigenlijk meer je eigen behoeftes aan het vervullen bent. En hoe belangrijk het is om als begeleider (Pedagogisch Medewerker, maar ook in de rol van ouder / verzorger) deze ‘innerlijke houding’ na te leven:

    Als begeleider ben / heb je:

    • Zonder oordeel.
    • De hoogste en de laagste in rang: a leader is best when the work is done and the people say: ‘we dit it ourselves’.
    • Goed in contact met je lichaam.
    • Ben je terughoudend en deemoedig.
    • Heeft niet de wens iets te willen veranderen.
    • Ken je jouw eigen grenzen.
    • De moed om te handelen.
    • Volledig bereid om jouw baan, cliënt, partner of wie dan ook te verliezen, als blijkt dat je hierdoor trouw aan jezelf kunt blijven.

    Het begint bij jezelf

    Iedereen neemt zijn familiesysteem mee. Naar alles. Zo reageer je op elkaar vanuit oude patronen. Wat je niet oplost uit het verleden, neem je gewoon weer mee naar een nieuwe situatie. Net zo lang totdat jij er zelf wat mee hebt gedaan. Je kent vast wel die collega, vriend, broer of tante die jou zó kan irriteren. Maar waarom raakt dat jou nou eigenlijk?

    Onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong meestal in het systeem waarin we zijn opgegroeid. Jouw gezin van herkomst. Uit loyaliteit voor dat gezin hebben we patronen geleerd die ons toen hielpen. En vaak nog steeds. Maar tegelijkertijd zijn sommige van die patronen nu beperkend. Deze diepgewortelde patronen blijf je in je huidige leven tegenkomen binnen nieuwe systemen, zoals in relaties en op je werk. Met familieopstellingen kun je deze (vaak onbewuste) patronen zichtbaar maken en doorvoelen. Als je dit doorhebt, kun je een andere innerlijke houding aannemen, waardoor je anders gaat kijken naar vergelijkbare gebeurtenissen of relaties. Dan blijkt die vervelende collega bijvoorbeeld ineens zo vervelend niet meer. Puur omdat ȷí́ ȷ́ er anders mee omgaat. Maar ook onbewuster. De dochter of het meisje op de groep, die voor jou soms moeilijk bereikbaar leek, komt jou nu ineens veel vaker opzoeken en met je knuffelen.

    Familieopstellingen met paarden

    Tijdens de familieopstelling met paarden konden we een vraag inbrengen. Dat kan iets zijn waar je tegenaan loopt op je werk, zorgen die je hebt over je (eigen) kinderen of een persoonlijk thema. Maar hoe werkt dat dan?

    Degene die een vraag had, ging de paardenbak in. Daar stond één paard. Een representant van jou. Aan de lichaamstaal van dat paard viel al veel op te maken. Daaromheen liep een kudde van andere paarden. Het was bizar om te zien wat voor energieën en krachten er direct gaan spelen. Ogenschijnlijk uit het niets kregen paarden onderling ruzie, waar andere keihard weg renden. Als de collega in kwestie met de coach ‘spanningen’ of gebeurtenissen had uitgesproken, werd dat plots minder. En zichtbaar, want de paarden gaapten de spanning weg of lieten het letterlijk los, van onder ;-)

    Paarden reageren op onbewuste signalen van mensen

    Paarden leven in kuddes en zijn vluchtdieren. Ze nemen energie uit hun omgeving waar om te weten of ze veilig zijn. Wanneer een mens bij een paard wordt gezet, reageert het paard, net als in de kudde, op de vaak onbewuste gedachten, gevoelens en emoties van die persoon. Die gedachten en emoties kunnen beïnvloed zijn door het familiesysteem waar jij uit komt. Het paard geeft met zijn lichaamshouding weer wat er kan spelen. De coach benoemt dit en kijkt wat hij op dat moment kan betekenen. Dat is diepgaand, soms heel emotioneel en confronterend, zuiver en zonder oordeel. De uitwerking kan dagen duren en niet alleen van invloed zijn op jou, maar ook op je familie en op andere voor jou belangrijke systemen.

    Eén verandering, grote impact

    Je kent vast wel de muziekmobiel waar jouw baby mee speelt of heeft gespeeld? Als je aan één kant een duw geeft, komen alle kanten in beweging. Dat is wat er gebeurd als je iets wezenlijks veranderd aan jouw innerlijke houding. Deze dag heeft vele van ons nieuwe inzichten gegeven. Door te onderzoeken waar jij tegenaan loopt, wat ogenschijnlijk een verandering lijkt, kan er van alles in beweging komen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw familie en de mensen met wie je werkt. Daarom vonden wij deze dag een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van onszelf en uiteindelijk aan het welzijn van de kinderen en hun families.

    Ervaar het zelf

    Heb je zelf iets waar je in het dagelijks leven geregeld tegenaan loopt? Of wil je meer inzicht in jouw (onbewuste) patronen? Dan kan het zeker interessant zijn om aan de slag te gaan met jouw familieopstelling. Dat kun je alleen doen, maar ook samen met één of meerdere leden van jouw familie. Het werken met paarden geeft voor velen een extra dimensie. Uit je hoofd, alleen maar voelen. Maar ook zonder paarden kun je dit ervaren. Zo werkten wij ook met collega’s die stonden voor ‘representanten’ - iemand uit de familieopstelling van de collega die centraal stond.

    Voor meer informatie over familieopstellingen en het werken met paarden verwijzen we je graag door naar de website van onze coach Sarah. Je kunt ook contact opnemen met ons via Jessica Kalwij: info@bloomingkids.nl.