https://www.bloomingkids.nl/buiten-slapen/l83c1

     Terug naar overzicht

    Buiten slapen

    Buiten slapen

    Wist je dat buiten slapen supergezond is? Zelfs als het kouder weer is. Daarom hebben wij speciale buiten bedjes! Kinderen maken tijdens het slapen vitamine D aan, wat heel belangrijk is voor de weerstand en bijdraagt aan de ontwikkeling van de botten en tanden. Buiten slapen is ook goed voor de luchtwegen en kinderen slapen dieper en langer. 

    Scandinavische landen
    Het buiten slapen is in Scandinavische landen al heel lang populair en inmiddels meer dan normaal. In Nederland is het buiten slapen nog wat minder bekend, maar daar brengen wij graag verandering in! Want Blooming als we zijn; hoe meer buiten, hoe beter.

    Waarom buiten slapen?
    Buiten slapen is supergezond! In het daglicht maakt je kindje meer vitamine D aan. Dat is belangrijk voor de weerstand van je kindje en draagt bij aan de ontwikkeling van de botten en tanden. Kinderen tot 4 jaar maken zelf nog te weinig vitamine D aan, waardoor vitamine D bijgeslikt moet worden. Een extra vitamineboost buiten tijdens het slapen is daarom sowieso lekker!

    Goed voor luchtwegen
    Buitenlucht is goed voor de luchtwegen. Heeft je kindje last van allergieën en / of luchtweginfecties? Juist dan kan buiten slapen een uitkomst zijn, omdat de lucht buiten vaak beter is dan de lucht binnen.

    Langer en dieper slapen
    Een beetje afhankelijk van het kindje en waar je het bedje neerzet. Maar de meeste kinderen slapen buiten langer en dieper. Zeker bij de opvang is het buiten meestal veel rustiger dan binnen. Bovendien kunnen de kindjes buiten genieten van natuurgeluiden, zoals een vogel,  de wind of regen. Dat werkt kalmerend.

    Leeftijd buiten slapen
    Beginnen met buiten slapen kan vanaf dat een baby’tje twee weken oud is. Je kunt hier geleidelijk mee beginnen en kijken hoe het gaat. Kinderen bij ons op het kinderdagverblijf van 0-4 jaar kunnen in de buitenbedjes slapen. 

    Een gek slaaphuisje
    Oké, toegegeven: het ziet er misschien wat gek uit. Want waar vind je het op lijken, een konijnenhok? Zoiets, hè? Maar dat went snel en heeft een functie. De slaaphuisjes zijn namelijk weerbestendig gemaakt. Ze zijn overdekt en het deurtje is voorzien van een hor, zodat je kindje beschermd is tegen insecten, de zon, regen en tocht. Ze staan bovendien op pootjes, zodat de bodem niet nat kan worden. 

    Ook met slecht weer buiten slapen
    Buiten slapen als het slechter weer is, is ook een aanrader. Misschien is het even wennen om je kindje buiten neer te leggen wanneer het regent of koud is, maar onze ervaring is dat bijna alle kinderen het ook dan fijn vinden. Als we de peuters vragen om te kiezen, geven de meesten zelf aan liever buiten te slapen.

    In Scandinavische landen kan het veel kouder zijn dan hier en zelfs daar slapen de kinderen in de winter buiten. Wees ook niet bang dat je kindje verkouden wordt door het buiten slapen. Bacteriën en virussen doen een verkoudheid namelijk ontstaan, niet de kou. 

    Kleding passend bij weersomstandigheden
    Welke kleding en dekens je gebruikt, moet je afstemmen op de weersomstandigheden. Je kindje mag het absoluut niet te koud krijgen, maar andersom is te warm krijgen ook niet wenselijk. Bij kouder weer doen wij de kinderen warme slaapzakken aan en indien nodig krijgen ze nog een extra dekentje. Is het echt heel koud? Dan kun je ook nog een muts en wantjes aantrekken. En er eventueel een warme kruik bij leggen of vooraf opwarmen. Dan is het vooral belangrijk om te voelen wat de temperatuur van het kindje is. Voel je dat je kindje ligt te zweten? Of voelt zijn nekje heel warm aan? Dan heb je hem te warm ingepakt. De lichaamstemperatuur wordt dan te hoog.

    Het is dus belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken bij het buiten slapen. Schat de situatie in en bepaal of je je kindje buiten wil laten slapen en wat je hem aantrekt. Is het echt heel warm of vriest het meer dan 5 graden, laat je kindje dan binnen slapen. Ook als je kindje erg ziek is, is het beter om hem binnen te laten slapen. Onze pedagogisch medewerkers houden tijdens het slapen ook altijd een oogje in het zeil. 

    Toestemming
    Wanneer een kindje nieuw bij ons binnenkomt, krijgen ouder(s) en verzorger(s) de keuze om aan te geven of zij hun kindje al dan niet buiten willen slapen. Uiteraard mag je die keuze altijd en op ieder moment weer wijzigen. 

    Gecertificeerde buitenbedjes
    Wij maken gebruik van gecertificeerde buitenbedjes voor de kinderopvang die geleverd worden door een gespecialiseerd bedrijf.

    • De buitenbedjes zijn gemaakt voor kinderen van 0 tot 4 jaar;
    • Er wordt gebruikgemaakt van een veilig matras, slaapzak en slaapkleding. 
    • De bedjes zijn afgewerkt met gekeurde, kindvriendelijke verf. De witte kleur houdt warmte tegen en de blauwe kleur weert ongedierte;
    • Speciaal horrengaas tegen insecten (is tevens goed voor de luchtcirculatie);
    • Duurzaam geproduceerd en van goede kwaliteit;
    • Gebruiksvriendelijk en veilig in gebruik.

    In het zicht van de groep
    De bedjes worden in het zicht van de groep geplaatst. Net als in de slaapkamer binnen is er controle op de kinderen die slapen.
    Er is bovendien een duidelijk beleid voor de pedagogisch medewerkers t.a.v. het buiten slapen die zij altijd aanhouden. 

    Vragen over buiten slapen?
    Stel ze gerust aan een van onze pedagogisch medewerkers. Wij krijgen regelmatig vragen over buiten slapen. Ook van ouders / verzorgers die benieuwd zijn naar hoe zij buiten slapen thuis kunnen toepassen. Zo merken veel ouders bijvoorbeel dat hun baby buiten in de kinderwagen beter slaapt dan binnen. Voel je dus vrij om te vragen naar onze ervaringen en adviezen! We helpen graag.