https://www.bloomingkids.nl/samenzingen/l150c1

   Terug naar overzicht

  Het belang van samen zingen

  Het belang van samen zingen

  Zingen met kinderen is meer dan alleen een leuke activiteit. Het heeft grote voordelen die de fysieke, emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen bevorderen. In deze blog willen we de schijnwerpers richten op waarom samen zingen met kinderen zo belangrijk is.

  1. Taalontwikkeling
  Een van de meest opvallende voordelen van zingen met kinderen is de ondersteuning van de taalontwikkeling. Kinderliedjes bevatten vaak herhaalde woorden en zinnen, wat kinderen helpt bij het opbouwen van hun woordenschat en begrip van grammaticaregels. Door het zingen van liedjes leren kinderen nieuwe woorden en zinsstructuren op een leuke en interactieve manier.

  2. Emotionele uiting
  Zingen is een vorm van emotionele expressie. Het stelt kinderen in staat om hun gevoelens en emoties op een veilige manier te uiten. Liedjes met verschillende emoties, zoals vreugde, verdriet en boosheid, helpen kinderen te begrijpen en uit te drukken wat ze voelen. Het kan ook een geweldige manier zijn om troost te bieden wanneer kinderen verdrietig zijn of om te uiten hoe blij ze zijn.

  3. Sociale vaardigheden
  Samen zingen bevordert sociale interactie en samenwerking. Kinderen leren luisteren naar anderen, hun beurt afwachten en harmonieus samenwerken. Het is een gelegenheid om verbinding te maken met leeftijdsgenoten en volwassenen. Zo starten wij sowieso iedere ochtend met ons ochtend-lied in de kring, waar ieder kindje bij naam genoemd wordt en zingen we voor iedere lunch een vast liedje. 

  4. Ritme en motorische Vaardigheden
  Muziek en zang bevatten vaak ritmische elementen. Kinderen leren ritme te herkennen en te volgen, wat hun motorische vaardigheden verbetert. Het klappen van de handen, stampen met de voeten en bewegen op de maat van de muziek draagt bij aan de ontwikkeling van coördinatie en evenwicht.

  5. Geheugen, cognitieve en creatieve ontwikkeling
  Kinderliedjes zijn vaak repetitief en eenvoudig van structuur. Door het leren van de tekst van liedjes wordt het geheugen van kinderen gestimuleerd. Het stimuleert zelfs de creativiteit van kinderen. Zo bedenken veel kinderen zelf nieuwe liedjes. Van andere ritmes tot compleet zelfverzonnen teksten! 

  6. Zelfvertrouwen en zelfexpressie
  Wanneer kinderen zingen, voelen ze zich gehoord en gewaardeerd. Het geeft kinderen zelfvertrouwen en de mogelijkheid om zichzelf uit te drukken. Elk kind heeft zijn unieke stem en stijl. Zingen moedigt aan om hun individualiteit te omarmen.

  7. Cultureel bewustzijn
  Kinderliedjes komen in alle talen en culturen voor. Ze vormen een geweldige manier om kinderen in contact te brengen met verschillende culturen en talen. Het kan hun begrip van diversiteit en inclusiviteit vergroten.

  8. Kalmerend effect
  Sommige ouders en verzorgers gebruiken zachte wiegeliedjes om hun kinderen in slaap te zingen. Zingen kan een kalmerend effect hebben op kinderen en hen helpen te ontspannen en beter te slapen.

  9. Educatieve kansen
  Liedjes kunnen educatieve elementen bevatten, zoals cijfers, letters, dieren, kleuren en meer. Dit maakt zingen een leuke manier om te leren. Door zang in het leerproces te integreren, kunnen kinderen nieuwe concepten op een speelse manier oppikken.

  10. Blijvende herinneringen
  De momenten van samen zingen kunnen blijvende herinneringen worden voor zowel kinderen als volwassenen. Het zijn kostbare momenten van verbinding en vreugde die vaak nog lang na de kindertijd worden gekoesterd.

  Kortom, zingen met kinderen gaat veel verder dan alleen vermaak. Het is een krachtige manier om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen en hen de vaardigheden en ervaringen te bieden die hen in de toekomst zullen helpen. 

  Dus, of je nu een ouder, leraar of verzorger bent, overweeg om wat tijd vrij te maken om (vaker) samen te zingen met de kinderen in je leven. Het levert zoveel op en de herinneringen zullen voor altijd gekoesterd worden!